Muistilista hankkeen toteuttajalle

 1. Ota talkoisiin mukaan tuntikirjanpitolomake. Talkoisiin osallistuvilta kerätään listaan allekirjoitukset joka kerta. Talkootyötunti on arvoltaan 15 euroa. Konetyö (traktori, kaivinkone) 30 euroa. Talkootyötuntilista
 2. Hankkeen kirjanpito tapahtuu maksuperusteisesti.
 3. Maksa laskut tuen saajan tililtä.
 4. Pyydä laskuihin viiteeksi merkintä, josta selviää laskun yhteys hankkeeseen. Esim. “kylätalon remontti”
 5. Palkatun työntekijän kuuluu pitää tuntikirjanpitoa tekemästään työstä. Myös yrityshankkeen työntekijä. Tuntikirjanpito – työntekijä
 6. Jos hankkeen kulut ylittyvät, et voi hakea tukea ylimenevälle osalle.
 7. Maksatusta voi hakea neljä kertaa vuodessa. Suosittelemme kahden maksuhakemuksen tekemistä.
 8. Jos hankkeen toteutuksen edetessä tulee vastaan yllätyksiä (esim. rakenteet ovat oletettua huonommassa kunnossa), muista tehdä muutoshakemus ennen kuin teet mitään alkuperäisestä suunnitelmasta poikkeavaa.
 9. Lisää kohteeseen tiedotusjulisteet, joissa kerrotaan hankkeesta. Juliste A3
 10. Muista kertoa hankkeen saamasta rahoituksesta yhdistyksen nettisivuilla!
 11. Kilpailuta hankinnat ja vertaile hintoja esim. nettisivujen hintatietojen mukaan tai pyydä tarjouksia sähköpostilla. Tallenna saadut tarjoukset ja lisää ne hankkeen maksuhakemuksen matkaan. Jos hankinta ylittää yli 10 00 euroa, muistathan laatia tarjouksen avauspöytäkirjan ja vertailuasiakirjan.
 12. Jos hankkeesi on kehittämishanke, joka ei ole flat rate hanke, eli maksatustehdään todellisten kulujen mukaan, kerää aina osallistujalista, jos järjestät esimerkiksi kahvituksia. Osallistujalista tulee liittää laskun liitteeksi. 
 13. Osallistujalista on hyvä kerätä kaikista hankkeen järjestämistä tilaisuuksista, tietoja voi käyttää hankkeen seurantaan ja raportointiin.
 14. Tiedottaminen ja logot. Hankkeen asiakirjoissa tulee käyttää maaseuturahaston ja Leaderin logoja. Saat maaseutu.fi:stä valmiita asiakirjapohjia, joissa on logot. Jos käytät lehti-ilmoituksia, teetät esitteen tai muuta markkinointimateriaalia, tulee painotuotteissa ja nettisivuissa olla logot mukana. Myös rahoittajan, eli Peräpohjolan Leader ry:n logo on hyvä olla mukana tiedotusmateriaalissa.
 15. Matkat. Matkakulut korvataan valtionmatkustussäännön mukaisesti. Oman auton käyttö tulee perustella. Jos hanke sisältää esimerkiksi matkoja Helsinkiin, tulee käyttää julkisia kulkuvälineitä. Vertaile eri matkustapojen hinnat ja ota lippujen hinnoista ruudunkaappauskuvat. 
  Matkalaskulomake
 16. Konetyö on traktorilla, kaivinkoneella tms. tehtävää työtä. Sirkkelin, poran tai muun pienkoneen / työkalun käyttö ei ole konetyötä.
 17. Hanketoimijan käsikirja antaa tarkempaa tietoa hankkeen suunnittelusta, toteutuksesta ja päättämisestä. Tutustu oppaaseen ennen kuin alat toteuttaa hanketta.
 18. Muista lukea tukipäätös huolellisesti.