– Niin lujaa ei saa soittaa, että katto menee rikki. Ihan uusi katto, ei saa särkeä, huolehtii Juha Seppälä.
– Ja jos soitatte väärin, ette saa palkkaa, lisää Hannu Raudaskoski nauraen.

On perjantai 8.12. ja Pepe Ahlqvist yhdessä Stumble boys –yhtyeen kanssa on kohta suuntaamassa kohti illan areenaa, Narkauksen kylätalon salia. Takahuoneessa tarjolla olevat kahvi, tee, porovoileivät, karjalanpiirakat ja maustekakku vaikuttavat tuovan tervetullutta vaihtelua keikkamuusikoiden kiertueruokalistaan.

pakattu2

Tuomas Laajoki ja Jeremia Kangas varmistavat, ettei nälkä iske kesken keikan.

Kylätalon keittiössä tunnelma on kuin ison perheen keittiössä. Emäntänä hääräilevä Päivi Saarijärvi kaataa lisää kahvia ja etsii isomman kupin teeihmiselle. Paikalle pelmahtaa pari naishenkilöä leikkaamaan glögi-juustokakkuja, joita ihastellaan yksissä tuumin – kauniita ovat. Lapset käyvät kurkkaamassa ovella, ketä paikalla on tällä kertaa.

Seitsemältä puheensorina lakkaa, Juha Seppälä astelee salin puolelle toivottamaan tervetulleeksi illan yhtyeen. Reilun tunnin ajan kylätalolla soi blues ja paikalle saapunut muutaman kymmenen hengen yleisö kuuntelee keskittyneenä. Päivi Saarijärvi kertoo useamman laittaneen viestiä ja harmitelleen, ettei tänään pääse paikalle pikkujoulujen tai muiden päällekkäisyyksien vuoksi. Tunnelma on kuitenkin hyvä ja ihmiset vaikuttavat siltä, kuin tämä olisi ihan tavallinen ilta pienessä Narkauksen kylässä.
– Kauempana asuvat tuttavat ihmettelevät välillä, että miten meillä on tällaista ja tuollaista, mutta meille tämä on jo aika tavallista, Saarijärvi hymyilee.

pakattu3

Pepe Ahlqvist on illan solisti.

Siellä mihin nokka mahtuu

Narkauksen kylätaloa ylläpitää Narkaus-Kämän kylät ry. Seppälä on yhdistyksen puheenjohtaja ja Saarijärvi sihteeri. Vuonna 1998 lakkautettu hirsirakenteinen koulu on yhdistyksen omistuksessa ja sitä on remontoitu Peräpohjolan Leaderin myöntämän rahoituksen avulla useampaan otteeseen. Sisätiloja on remontoitu, viime kesänä urakoitsijalla teetettiin kattoremontti. Ja ensi kesänä talo maalataan. Leader-rahalla on myös hommattu talolle mm. telkkari ja sisäliikuntavälineitä sekä rantaan laavu.

Koululla kokoontuu kansalaisopiston käsityökursseja ja kylän asukkaiden itse pyörittämä lasten puuhakerho kerran viikossa. Talkootyönä hoidetaan myös talon lämmitys. Hakelämmitys vaatii päivystyksen, jonka hoitamiseen on perustettu rinki ja vaihtuvat vuorot. Yhdistyksen toiminnassa on hyvin aktiivisesti mukana viisi henkilöä, mutta talkoisiin löytyy useampia kymmeniä.

Juuri nyt yhdistyksellä ei ole sen kummempia suunnitelmia tulevaisuuden suhteen, kuin toiminnan ylläpito.
– Tarkoitus on saada talo siihen kuntoon, että tässä voi pyörittää toimintaa kymmeniä vuosia, Saarijärvi kertoo.
Toimiva kylätalo mahdollistaakin monenlaista.

Lue tarina kokonaan ja muita asiakastarinoita Lapin Keinon sivuilta.

Teksti ja kuvat:
Tuuli Kontio