
Idea Lapin kasvien ja marjojen laajemmasta hyödyntämisestä ja brändäämisestä ehti muhia Katja Misikankaan ajatuksissa vuosia ennen Arctic Warriors Oy:n perustamista. Hän on pyörittänyt sukupolvenvaihdoksen jälkeen äitinsä jalanjäljissä vanhaan kansanperinteeseen perustuvaa luontaishoitola- ja hoitotuotteita valmistavaa yritystä Rovaniemen Narkauksessa.
Arctic Warriors Oy perustettiin keväällä 2014 Katja Misikankaan sekä Tuija ja Ilkka Kauppisen voimin. Tavoitteena oli kehittää tuote, joka on helppo käyttää ja heti valmis nautittavaksi.
– Lähtökohtaisesti ajateltiin, että miten tehdä yrttituote, ettei sen käyttäminen jäisi siitä kiinni, että se olisi jotenkin liian vaikeaa, Misikangas kertoo.
Syntyi kolme erilaista, kätevästi mukaan otettavaa ja suuhun suikattavaa geeli- ja hunajashottia, jotka antavat voimaa, vastustuskykyä ja energiaa. Tuotteissa on käytetty lappilaista nokkosta, ruusunjuurta, väinönputkea ja pohjoista maariantuoksuheinää, joiden vaikuttavat aineet on saatu talteen uuttamalla ne hunajaan tai kasviglyseroliin. Raaka-ainetta ostetaan 8–9 kasvinviljelytilalta ja sitä kautta yritys työllistää kesäaikaan lappilaisia viljelijöitä. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa yritys hyödyntäisi myös marjoja ja muita keruutuotteita. Lappi on lähes kokonaan luomusertifioitua luomukeruualuetta.
– Saksassa on aika vaativat markkinat ja siellä luomu olisi kova sana. Saksa on luonnontuotteissa johtavia maita. Hongkongissa meillä on jälleenmyyjänä verkkokauppa, jonka jakelu on ympäri maailmaa. Myös Islantiin ja Kanadaan ollaan aukaisemassa markkinoita.
Arctic Warriors Oy sai maaseutuohjelman 2007–2013 Leader-tukea. Peräpohjolan Leader ry myönsi rahoituksen yrityksen ilmeen ja markkinoinnin suunnitteluun sekä messuosallistumisiin. Myös pieniä kone- ja laiteinvestointeja tehtiin. Kehittämistukea myönnettiin 28 783 euron kustannuksiin. Tuen osuus oli 50 %, eli 14 391,50 euroa. Tuki myönnettiin asiantuntijaostopalveluiden hankintaan sekä markkinoinnin kehittämiseen. Investointituki myönnettiin 2107 euron kone- ja laitehankintoihin. Tuen osuus oli 35 % eli 737,45 euroa.